Kortingskaart openbaar vervoer

Kortingskaarten

Zich wenden tot Bea Van De Velde
09 371 86 18
bea.vdv@telenet.be
Voordestraat 21, Hansbeke

 

 

 

Korting openbaar vervoer

De Gezinsbond reikt jaarlijks ongeveer 250.000 kortingskaarten uit aan gezinnen met drie of meer kinderen, waarmee ze van een korting op het openbaar vervoer van de N.M.B.S. en bij de Lijn kunnen genieten. Je kunt de kortingskaart rechtstreeks aanvragen bij onze plaatselijke afgevaardigde.

Sinds eind 2006 tellen hiervoor alle kinderen mee die in jouw gezin geboren werden (ook indien overleden). Kinderen met een handicap van 66 procent tellen dubbel. Naast gehuwden mogen nu ook samenwonenden met drie of meer kinderen een kortingskaart aanvragen.
 
Er zijn 4 kaarttypes:
  1. Kaart 6-12 jaar (geldig vanaf aanvraag tot 31-12 van het jaar dat het kind 12 wordt). De kaart kan reeds vóór de 6de verjaardag worden aangevraagd.
  2. Kaart 12-18 jaar (geldig vanaf aanvraag tot 31-12 van het jaar dat de jongere 18 wordt).
  3. Kaart ouders levenslang recht (telkens in een vaste periode van 5 jaar geldig). De ouders zijn niet verplicht om een nieuwe kaart aan te vragen, maar dit is wel wenselijk voor hen die zelf nog rechthebbende kinderen hebben.
  4. Kaart tijdelijk recht (één jaar geldig tot 31 -12). Deze kaart is bedoeld voor nieuw samengestelde gezinnen met samen 3 kinderen of voor gezinnen met pleegkinderen.
Belangrijk om weten is dat de kaarten voor kinderen niet meer jaarlijks moeten worden aangevraagd. Dit is wel het geval na de leeftijd van 18 jaar: zij moeten hun kaart verder jaarlijks vernieuwen.
 
Breng zeker mee bij aanvraag:
  • Lidkaart van de gezinsbond
  • Voor kinderen vanaf 18 jaar een inschrijvingsbewijs van de school.
  • Voor een eerste aanvraag is er een officieel attest nodig van de gezinssamenstelling, af te halen bij het gemeentebestuur.
  • 6 euro (per gezin) of 7 euro, dan worden de kaarten per post opgestuurd.